verboden stad

HET CHINA VAN TV

De Verboden stad maakt zijn naam bijna waar. Hekken en diverse security checks later sta ik voor de ingang van de Verboden stad. Een enorme foto van Mao Zedong pronkt aan de muur. Het beeld, dat ik ken van televisie. Achter mij het Tiananmen plein. Weer zie ik een wereldberoemd televisiefragment voor mij. De man en de tank. De historische waarde van deze plek maakt indruk op mij. De gebouwen ansich vind ik minder bijzonder.

TIANANMEN PLEIN

Ik wil het plein ook van een ander perspectief bekijken en besluit in de rij te gaan staan voor een kaartje van de Tower gate (15 RMB). Mijn handtas blijkt niet mee te mogen en moet deze afgeven bij een apart loket. De vrouw checkt mijn tas handmatig en vraagt of ik mijn portomonnee en paspoort bij mij wil houden. Wel zo logisch. Maar zij vraagt ook of ik mijn mobiel, kamersleutel en stadskaart bij mij houd. Kortom de hele inhoud van mijn tas. Ik heb geen idee waar ik al mijn spullen moet laten. Daarvoor neem je tenslotte een tas mee. Ik schiet een beetje in de lach. Nemen zij nu echt een lege handtas…. Sorry een handtas met zakdoekjes in bewaring. De vrouw glimlacht, maar ik zie het vraagteken in haar ogen. Zij ziet er niet de humor van in. Ik besluit het over te slaan.

Later die dag loop ik op het Plein van de hemelse vrede. Het is leeg, groot en doet hard en grauw aan. De grijze luchten versterken het beeld. Kan hemelse vrede zo kleurloos zijn? Ik loop langs de gebouwen en besef nogmaals, dat de geschiedenis deze plek bijzonder maakt.

VERBODEN STAD

Na de handtas affaire loop ik de Verboden stad binnen. De pleinen in het buitenhof zijn groot. Je ziet de duizenden manschappen al in het gelid staan. Het binnenhof is intiemer met een doolhof aan straatjes en kleine binnentuinen met tempels en woonvertrekken. Allen hebben zeer fantasievolle namen, zoals de Zaal van de bescherming van de harmonie, het Paleis van de geestelijke opvoeding en het Paleis van het lange leven. Het geeft je een goed beeld van het keizerlijke leven uit de tijd van de Ming- en de Qing-dynastie en hun ideeën.

De Tempel van bijdschap verrast mij. Het heeft een westerse 19e eeuwse uitstraling en verschilt daarmee van de anderen. Een brand is hiervan de oorzaak. Ik vind het interessant om te zien dat men zich blijkbaar heeft laten inspireren bij de herbouw door (waarschijnlijk) de landen waar zij een handelsbetrekking mee hadden.

verboden-stad-beijing-bussesandbikes

WHAT’S NEXT

Het plein van de Hemelse vrede (Tiananmen plein) kan een mooi beginpunt zijn van een stadswandeling. Na het plein kun je de Verboden stad bezoeken. De uitgang zit tegenover het Jingshan park. Vanuit de top heb je een mooi uitzicht op de Verboden stad.

BEIJING BLOG

  • reisroute-klassiek-vietnam-bussesandbikes

Reisroute klassiek Vietnam

  • hanoi-vietnam-wat-te-doen-bussesandbikes

Hanoi, ontdek de rust in de chaos

  • mai-chau-vietnam-bussesandbikes

Mai Chau, ervaar het dorpsleven

  • reisroute-noord-vietnam-dorpen-bussesandbikes

Reisroute Noord Vietnam

  • fietsen-hainan-korte-routes-bussesandbikes

Fietsroutes Hainan, dagtrips

CHINA BLOG

ALLE CHINA BLOGS

REISGIDSEN

[bol_product_links block_id=”bol_597173fe10556_selected-products” products=”9200000078601241,9200000075751551,9200000057846891,1001004010625816,9200000029245942,9200000077907540,9200000067181588,9200000020428246″ name=”boeken” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”FFFFFF” background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”800″ cols=”4″ show_bol_logo=”0″ show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]