Tongling Grand Canyon

Tongling Grand Canyon. Tongling herhaal ik, beseffend dat de woorden grand canyon voor verwarring kunnen zorgen. Ik kijk de dame achter het loket aan. Een man naast mij vertelt mij welke bus ik moet hebben. Ik moet hem volgen. Hij gebaart wild. Ook de dame van de tickets maakt een wuivend gebaar. Ik volg de man en zeg dat ik geen ticket heb. Hao hao, OK, zegt hij en steekt zijn duim op. Voor ik het weet zit ik in een klein busje.

Buiten het busje staat de man zijn verhaal te vertellen. Amerikaan en Tongling hoor ik hem zeggen. Blijft grappig dat men altijd denkt dat blanke mensen Amerikanen zijn. Zeker, omdat ik China weleens het Amerika van Azie noem. Ik zie overeenkomsten. Zij zijn dol op groot, uiterlijkheden zijn belangrijk en inhoud is niet altijd relevant. Het lijkt allemaal wat vluchtig. Wanneer de bus wil wegrijden, springt zijn assistente in de bus en koop ik een ticket. Alles is geregeld. Ik kijk er niet meer van op.

Het park voor mij alleen

40 minuten later sta ik bij de ingang van de Tongling Grand Canyon. Het is er niet druk valt mij op. Sterker nog, ik krijg het gevoel dat ik alleen ben in het park. Mijn gevoel klopt. Ik kom niemand tegen en ik zit met mijn bootman in de bus terug naar de ingang.  Dat is het dubbele voordeel van een minder toeristische Jingxi bezoeken tijdens de feestdagen.

Het is niet helemaal het seizoen, dus de eerste waterval die ik tegenkom loop ik dan ook bijna voorbij. Er druppelt wat water langs de wand, maar het is zeker niet noemenswaardig. Ik daal verder de kloof in en ondanks het minder stralende weer zie ik de schoonheid van het gebied.

Raften door de kloof

Even verderop ligt een bootje op mij te wachten. Ik moet een zwemvest aan. Mijn oog valt op een bord waarop het woord raften staat geschreven. Oeps, hier ben ik niet op voorbereid. Het weer is niet zo warm en hoop dat ik niet al te nat ga worden. Wanneer ik de eerdere waterval weer voor mij zie, ben ik gerustesteld. Zo’n vaart zal het niet lopen.

Het water is op de meeste plaatsen enkelhoog en moet dan ook een beetje grinniken om mijn oranje zwemvest. Er zijn wat stroomversnellingen, maar het stelt in dit seizoen niet zoveel voor. Ik leun achterover en geniet van de mooie omgeving. Wij varen langs het begroeide karstgebergte en door donkere grotten. Het water is bij de grotten azuurblauw van kleur. Het is prachtig.

Natuur op z’n Chinees

Ik ben verbaasd dat er geen gekleurde lichtjes in de grotten hangen. Chinezen hebben er in mijn optiek een handje van om een natuurlijke omgeving kunstmatig te laten lijken. Ik ben blij dat men dat hier niet heeft gedaan. Ik blijk iets te vroeg gejuicht te hebben, want de laatste grot is ingericht volgens de regels van Disney, kleurrijk en kitsch.

In de laatste grot kun je lopen, maar mijn bootmannetje staat klaar met zijn bootje. Waarschijnlijk vanwege het weer, is het droger om per boot door de grot te gaan. Ik zie namelijk dat de paden behoorlijk nat zijn en de druppels in veelvoud van de stalactieten komen vallen.

Waterval als twijfelachtig hoogtepunt

Tussen de boottochtjes, loop je door een deel van de kloof. Hier heb je ook de waterval waar Tongling Grand Canyon mee adverteert. Het hoogtepunt van het park. Ik lees op het bord bij de ingang dat het lijkt alsof het water uit de hemel komt.

Wanneer ik bij de waterval omhoog kijk zie ik de weinig hemelse onderkant van een brug met enorme betonnen pilaren. Tja, ik onderga een welkom-in-China-momentje. Lichtelijk teleuresteld, maar ook grappig. Wie heeft dit bedacht? Precies boven deze locatie een enorme brug bouwen.  Het past wel bij China. Niet altijd even zorgvuldig uitgedacht en opgeruimd.

Zo zie je dat je ooit door het park kon lopen. Halve betonnen pilaren staan deels nog aan de waterkant, als aandenken aan smalle bruggen. De een al omgevallen, de ander doelloos met verroeste staaldraden die er overal uitsteken. Al deze oneffenheden vallen op, maar het stoort mij niet. Het blijft een fijne dag in de natuur.

tongling-grand-canyon-boot-jingxi

Tongling Grand Canyon – praktisch

Vervoer: Er rijdt een bus van Jingxi naar de ingang van de Tongling Grand Canyon vanaf het kleine busstation.  De bus kost 15 RMB per pers, enkele reis.
Entree: 190 RMB, inclusief boottocht/raften (minimaal 30 min.) en vervoer van eindpunt naar parkeerplaats.

Guangxi Blog

China Blog

ALLE CHINA BLOGS

REISGIDSEN

[bol_product_links block_id=”bol_597173fe10556_selected-products” products=”9200000078601241,9200000075751551,9200000057846891,1001004010625816,9200000029245942,9200000077907540,9200000067181588,9200000020428246″ name=”boeken” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”FFFFFF” background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”800″ cols=”4″ show_bol_logo=”0″ show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]