THE GREAT WALL

Had een beetje mijn bedenkingen bij de tour naar The great wall, Mutianyu. Ik had namelijk een ander gedeelte van de Chinese muur op het oog. Ik had daar goede verhalen over gehoord. Het zou er minder toeristisch zijn en meer oude delen van de muur tonen. Volgens de medewerker in mijn hostel was The great wall, Mutianyu gelijkwaardig. Het was tevens de meest gekozen tour in hun aanbod. Dit klonk wat haaks op haar eerdere verhaal, maar besloot het toch te doen. Ik was een paar dagen in Beijing en wilde de tijd niet gebruiken om de juiste tour te zoeken. Zij had gelijk! Het was een fantastische dag.

Om 09.30 sta ik op de Chinese muur en begrijp ineens beter de naam. Je kunt The great wall met een lengte van 6000 km gerust een grootst bouwwerk noemen, maar ik ervaar ook een grootst gevoel. Ik weet niet of het komt door de muur, de geschiedenis, het winterse dorre landschap of de fel blauwe lucht en het scherpe licht. Het klopt allemaal. Het is een heel ander gevoel dan mijn ervaring bij de stad Jiayuguan. Afgelopen zomer heb ik daar het meest westerlijke gedeelte van de muur bezocht. Ik vond het daar te nieuw, waardoor mijn hoofd vertelde dat het bijzonder was, maar het kon mij niet raken, zoals dit gedeelte doet. The great wall, Mutianyu is anders. Het is echter, ondanks de gerestaurerde gedeelten.

the-great-wall-beijing-uitzicht-bussesandbikes

De chauffeur heeft ons in de bus een tip gegeven. Na de kabelbaan moet je linksaf slaan. Daar kom je bij een eindpunt, dat uiteraard verder loopt. Vanaf daar wordt de muur oud en ervaar je de geschiedenis. En daar stonden wij nu. Toren 20. Er is een verkoper met souveniers en drankjes. Een blokkade verspert de weg naar de rest van de muur. Ik ben niet de enige die twijfelt, maar allemaal willen wij meer. Wij kijken elkaar aan. Wie durft er als eerste de blokkade over? Al giechelend gaan wij verder. Het is even een gedoe, maar de moeite waard. Ik begrijp de versperring. Een paar mensen is prima over de oude stenen, maar hele groepen? Daar is de muur nog niet klaar voor. Het is te fragiel en dan wordt het gevaarlijk.

De muur wordt steeds ouder en soms lijkt de muur zelfs verdwenen. De natuur heeft zijn plaatst terugveroverd. Wanneer je dan in de verte kijkt blijven de lijnen van de muur met z’n wachttorens op de bergtoppen zichtbaar. Het is verslavend. Telkens neem ik mij voor om nog een toren verder te lopen, voordat ik terugkeer. Ondertussen ben ik alweer drie wachtorens verder. Ik blijf onder de indruk. Dan zie ik twee jongens uit mijn bus op mij aflopen. Zij zijn tot een toren verder gekomen, maar daar werd de muur te fragiel, zelfs voor een enkeling.

In het verleden heeft een man de gehele muur belopen. Ik begrijp hem wel. Zeker de oude delen zijn waanzinnig. De geschiedenis komt tot leven. De twee jongens en ik lopen terug naar de kabelbaan, ons beginpunt. Het is opvallend stil, totdat wij aan de lunchtafel zitten. Ieder van ons heeft The great wall, Mutianyu belopen, maar wij moeten onze ervaring delen. It was Great!

THE GREAT WALL PRAKTISCH

Vervoer: Tour inclusief vervoer, entree, ontbijt en lunch geboekt bij Happy Dragon hostel voor 280 RMB (€38,50).
Kabelbaan: 100 RMB (€13,70) retour
Accommodatie: Beijing heeft enorm veel mogelijkheden om te overnachten. Bekijk Booking.com voor een selectie.

WHAT’S NEXT?

Beijing is een stad met veel verbindingen naar andere steden. Zo kun je bijvoorbeeld met de trein naar Xi’an via Luoyang (Longmen cave). Per vliegtuig kun je het hele land bezoeken. Denk eens aan Chengdu waar je de panda’s kunt bezoeken, steden als Dali en Lijiang in de Yunnan provincie of het eilandleven ervaren op Hainan.

BEIJING BLOG

  • reisroute-klassiek-vietnam-bussesandbikes

Reisroute klassiek Vietnam

  • hanoi-vietnam-wat-te-doen-bussesandbikes

Hanoi, ontdek de rust in de chaos

  • mai-chau-vietnam-bussesandbikes

Mai Chau, ervaar het dorpsleven

  • reisroute-noord-vietnam-dorpen-bussesandbikes

Reisroute Noord Vietnam

  • fietsen-hainan-korte-routes-bussesandbikes

Fietsroutes Hainan, dagtrips

CHINA BLOG

ALLE CHINA BLOGS

REISGIDSEN

[bol_product_links block_id=”bol_597173fe10556_selected-products” products=”9200000078601241,9200000075751551,9200000057846891,1001004010625816,9200000029245942,9200000077907540,9200000067181588,9200000020428246″ name=”boeken” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”FFFFFF” background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”800″ cols=”4″ show_bol_logo=”0″ show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]