rekening betalen in China

Op een avond hangt er een rekening aan mijn deur. Ik kan niet helemaal opmaken om welke het gaat, dus loop ik als eerste naar een klein kantoortje om de hoek van het gebouw. Ik zit blijkbaar direct goed. Het blijkt de factuur voor water en licht te zijn. Dat denk ik. De dame achter de balie wijst heel creatief, maar een beetje beschamend, naar licht en haar flesje water. Ik spreek geen woord Chinees en ben er erg blij met haar hulpvaardigheid. Ik hoop dat het hier bij blijft. Ik toon de rekening en betaal contant. Na mijn Chinese bedankje (Xièxiè) loop de deur uit.

Twee dagen later staat er een vrouw voor mijn deur. Zij schreeuwt iets mijn richting uit. Zij wil naar binnen. Hoho, je kunt niet zomaar mijn huis binnenlopen. Zij schreeuwt het woord nogmaals en nogmaals. Ineens begrijp ik het. Zij roept: “Gas”. Zij komt de meterstand opmeten. Wij moeten beide een beetje lachen om de situatie. Zij mompelt nog een paar keer het woord om haar uitspraak te oefenen. Ik sta er als de jolige joker bij en herhaal het woord ook steeds opnieuw. Waarom? Geen idee. Weer moeten wij een beetje lachen. Het is in feite voor ons beide ongemakkelijk, maar het plezier dat wij die twee minuten hebben, maakt het minder gênant.

Dan is het moment gekomen dat ik ook mijn gasrekening moet betalen. Met het servicepasje van het gasbedrijf, de rekening en mijn pasje van de hoofdingang ga ik naar een ander kantoortje. In feite is het een kleine buurtsuper met een betaalmachine. Mijn collega had mij uitgelegd dat ik mijn pasje in de machine moet doen, dan komt het bedrag op het beeldscherm te staan. Vervolgens druk je op de knop voor akkoord en komt er een bon uit. Met deze bon ga je naar de kassa en betaal je het bedrag. Klinkt heel gemakkelijk toch?

Waarom komt die bon er dan niet uit? Ondertussen flikkert er iets op mijn scherm. Het is Chinees, dus begrijp ik niet zo goed wat ik moet doen. Ineens bedenk ik dat het waarschijnlijk om een nummer gaat. Ik voer het bonnummer in. Goed gegokt! De bon komt er keurig uit. Trots loop ik naar de kassa en betaal mijn rekening. Bij de uitgang van de buurtsuper moet ik voor de zoveelste keer een beetje glimlachen. Wat zo vanzelfsprekend is in Nederland, voelt hier aan als een kleine overwinning.

BLOG

  • tongling-grand-canyon-jingxi

Tongling Grand Canyon, dagtrip Jingxi

april 14th, 2018|Reacties uitgeschakeld voor Tongling Grand Canyon, dagtrip Jingxi

  • jingxi-stad-guangxi

Authentiek Jingxi, verrassend veel te beleven

april 13th, 2018|Reacties uitgeschakeld voor Authentiek Jingxi, verrassend veel te beleven

  • reisroute-noord-vietnam-ban-gioc-bussesandbikes

Ban Gioc Waterfall en Nguom Ngao cave

december 2nd, 2017|Reacties uitgeschakeld voor Ban Gioc Waterfall en Nguom Ngao cave

ADVERTENTIES

China reizen
Reizen naar China

BUSSES & BIKES ZOEKT

CULTUUR AAN DE MUUR

REISGIDSEN

[bol_product_links block_id=”bol_57ac7573d8cd1_selected-products” products=”9200000034992144,9200000040077915,9200000034992142,9200000020981588,9200000033541213,1001004010366334″ name=”reisgidsen” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”706″ cols=”3″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]