REISROUTE NOORD VIETNAM

Na 10 jaar weer terug in Vietnam. Er is veel veranderd. Het reizen buiten de gebaande paden is gemakkelijker geworden. Je hoeft niet meer enkel de kustroute van Noord naar Zuid te volgen of visa versa.

Ik heb 18 dagen en besluit in het noorden van Vietnam te reizen. Een absolute aanrader voor reizigers die minder grootse sightseeings weten te waarderen en minder luxe ook prima vinden.  Daar staat tegenover dat je omringd bent door prachtige natuur, authentieke dorpen en stadjes en het dagelijks leven van mensen dichterbij beleeft.

REISROUTE NOORD VIETNAM – HANOI

Hanoi is een sfeervolle koloniale stad tussen de chaos van brommertjes en hoeveelheid mensen. Het heeft een aantal aardige bezienswaardigheden, maar het is vooral leuk om door de verschillende buurten te lopen. Slenter door de stad en geniet in de avonduren van Bia Hà Nôi of een kopje Vietnamese koffie in de vele straatrestaurantjes.

Aantal dagen: 2/3 dagen.
Vervoer: Je kunt Hanoi bereiken per vliegtuig, trein en bus. Van en naar het vliegveld kun je bus 86 (oranje) nemen. Deze stopt bij de uitgang van de terminal en stopt bij het Ho Hoan Kiem meer (post office) bij The old quarter. Reistijd is 55 minuten en de prijs is 30.000 VND (€1.10) per persoon. Tussen Hanoi station en het vliegveld rijden de bussen elk 15/20 minuten tussen 05.05 en 21.40. Van vliegveld naar Hanoi station 06.18 en 22.58 uur. De bus is van alle gemakken voorzien en heeft zelfs WiFi.
Overnachten: Old quarter is een populaire wijk met hostels en hotels in diverse prijsklassen. De buurt heeft ook vele barretjes en restaurantjes. Bekijk Booking.com en/of Agoda voor de mogelijkheden.
Bezienswaardigheden: Hanoi in 8 tips met wandelroutes door de stad.

reisroute-noord-vietnam-hanoi

REISROUTE NOORD VIETNAM – HALONG BAY

Halonh Bay is een zeer populaire trip vanuit Hanoi. De omgeving is prachtig, maar de hoeveelheid boten die allen dezelfde route varen is minder aantrekkelijk. Dit was 10 jaar geleden al het geval en ik denk niet dat het minder is geworden. Een goed alternatief is het iets Noordelijkere Bai Tu Long Bay. Zelfde omgeving, minder boten. Qua prijs weet ik niet of het vergelijkbaar is.

Verblijfsduur: 2/3 dagen. Dagtrip is sterk af te raden.
Vervoer: Bereikbaar vanuit Hanoi als onder deel van de tour.
Accommodatie: Je eet en slaapt op de boot. Zorg dat je een bed krijgt. Tien jaar geleden dacht men dat een zonnebed een goed alternatief was. Wanneer je een tour neemt inclusief Cat Ba Island, dan regelt de organisatie een hotel op het eiland.
bezienswaardigheden: Grotten en prachtige omgeving.

LET OP:Mijn persoonlijke ervaring naar Halong Bay was een zeer slechte ervaring. De gids was totaal onervaren en was nooit in de buurt wanneer je hem nodig had. Bij de haven liet hij mensen achter. Het probleem met het bed heeft uiteindelijk de kapitein opgelost. Tijdens een wandeling liet hij weer deel van de groep achter. Niet handig met diverse kruispuntjes. Kortom verwacht niet teveel van deze Halong Bay tours, wanneer je besluit te boeken. Neem zeker niet de duurtste. Je ziet het niet terug in kwaliteit. Halong Bay draait vooral op het principe, Massa = Kassa.

reisroute-noord-vietnam-cao-bang

REISROUTE NOORD VIETNAM – CAO BANG

Een stad dichtbij de grens met China. Cao Bang is een beetje een stoffige stad met een leuke markt, waar vrouwen met brommer en al de kraampjes afgaan voor hun boodschappen. Voor de reiziger een uitje, voor de dames het dagelijks leven. Gemak staat dan voorop.  In de avonduren is een brug en het hoge gebouw van de plaatselijke juwelier aan de rivier verlicht in felle kleuren. Het lijkt daarmee meer op een casino en ik moet een beetje glimlachen om de pretentie.  Cao Bang is een goede uitvalsbasis voor de Ban Gioc Detian watervallen en de Nguom Ngao grot.

Aantal dagen: 2/3 dagen
Vervoer: 6 uur met de bus vanuit Hanoi (elk uur vanaf 06.30) Wij hebben het ticket inclusief pick up naar Dinh My busstation geregeld via hostel voor $17. Dit is absoluut duurder dan het zelf regelen op het station.
Overnachten: Cao Bang heeft diverse hotels. Een aantal van deze hotels (bijvoorbeeld Minh Hoang hotel) liggen aan een smal straatje aan de rivier bij de brug. Hier begint ook de markt. Het ligt op loopafstand van het busstation. Bekijk Agoda en Booking.com voor meer hotels en hostels.
Eten & drinken: De restaurantjes zijn eenvoudig en voor westerse begrijpen minder aantrekkelijk qua aanbod. Voor een heerlijke hotpot moet je op de hoofdstraat zijn. Ik heb voor de drukste tent gekozen.
Bezienswaardigheden: Ban Gioc Detian watervallen en de Nguom Ngao grot.

REISROUTE NOORD VIETNAM – BA BE LAKE

Op 6 uur rijden van Hanoi heb je het Ba Be national park, dat voornamelijk uit een meer bestaat met kleine bezienswaardigheden. Het meer is omgeven door karstgebergte, rijstvelden en kleine dorpjes dat leeft van het toerisme. Denk hierbij niet aan massa toerisme. Het gebied nodigt uit tot wandelen, een boottripje en kajakken. Wij kozen voor een  wandeling door het achterland en een boottocht langs de diverse kleine bezienswaardigheden. Het national park is niet heel bijzonder, maar ik heb genoten van de rust en de prachtige omgeving.

Aantal dagen: 2/3 dagen
Vervoer: Vanuit Hanoi 6/7 uur (lokale bus) van My Dinh busstation. Mr Linh regelt ook transport. Waarschijnlijk kun je dit via de hostels in Hanoi regelen. Deze rit duurt korter, maar je mist dan wel een levendige busrit. Vanuit Ba Be lake gaat er een lokale bus om 05.45 uur en de toeristenbus van Mr Linh om 13.30 uur naar Hanoi My Dinh station. Kosten voor een rit met lokale bus komt uit op 70.000 VND (€ 2.65). Vanuit Cao Bang is het een onderneming. Om 10.00 uur vertrekt de bus van het busstation. Je neemt de bus richting Hanoi. De buschauffeur neemt je mee tot Na Phac. Geef wel aan bijrijder de eindbestemming Ba Be lake aan. Hij stopt wanneer de bussen elkaar kruizen. Kosten 100.000 VND (€3.75) De volgende bus brengt je tot Cho Ra. Kosten 50.000 VND (€1.80) Daar zul je een brommer moeten nemen of 20 km lopen naar het haventje voor de boot. Je kunt ook een taxi nemen. Op het moment dat wij er waren was er enkel een brommertaxi aanwezig. De brommertaxi’s willen je enkel naar boot brengen voor korte overtocht. Je zult moeten onderhandelen. Wij kwamen uit op 200.000 VDN (€7.50) voor twee brommers op basis van 2 personen. Zij begonnen met het dubbele bedrag. Bij het haventje moet je nog een zeer korte overtocht maken met de boot. Deze kost 25.000 VND (€0.95) per persoon.
Overnachten: Een aanrader is Quynh Mai homestay. Het heeft een schitterend uitzicht over het meer en de bergen. De familie is erg vriendelijk en behulpzaam. Tevens kun je er eten voor $3 per persoon.
Bezienswaardigheden: Boottocht (6 uur) over het meer langs een stroomversnelling, grot en tempel kost 350.000 Dong (€13.00) per persoon op basis van 2 personen.
Wandeling: Startpunt Quynh Mai homestay. Sla rechtsaf en loop de straat uit. Steek de ‘rivier’ over en loop tot je rechtsaf kunt bij een poort met een bord richting Mr Linh’s homestay. Je kunt het bijna niet missen. Loop dit pad uit, tot je niet meer wil. Je zult dezelfde we terug moeten. De wandeling loopt door dorpjes en tussen karstgebergte en rijstvelden.

reisroute-noord-vietnam-ba-be-lake

REISROUTE NOORD VIETNAM – SAPA

Sapa is de meest bekende reisbestemming voor trekkings in het noorden van Vietnam. Ik was er 10 jaar geleden en vond het er erg toeristisch. Denk met de promotie vanuit Hanoi, dat het er niet leuker is geworden. Toch begrijp ik de populariteit wel. De rijsterrassen maken het tot een zeer aantrekkelijke omgeving voor wandelingen en meerdaagse tochten. Ook de Thac Bac waterval (silver falls) de moeite waard en gemakkelijk met een brommer vanuit Sapa te bereiken. Daarnaast lopen de lokale bevolking nog in hun traditionele kleding. Dat maakt het wel tot een compleet (commercieel) plaatje. Pu Luong National park bij Mai Chau kan een goed alternatief zijn.  Minder groots en uitgestrekt, maar zeker niet minder mooi. Het grootste voordeel is dat je gelijkwaardig uitzicht voor jezelf hebt. Half oktober beginnen zij met oogsten. De goudgele rijstvelden zijn heel mooi, net als de felgroene sprieten in het voorjaar. Tussen de oogst en het planten zie je over het algemeen kale terrassen. Qua beeld minder aantrekkelijk.

Aantal dagen: 2/3 dagen (excl trekking).
Vervoer: Ook als je vanuit Ba Be national park komt, zul je helaas via Hanoi moeten reizen. Mocht jij een andere route hebben genomen, hoor ik deze graag.  Je kunt vanuit Hanoi een nachttrein (8 uur reistijd (835.000 VND – € 31.50) boeken om zo min mogelijk dagen te verliezen aan reizen. Een bus brengt je er in 5/6 uur (375.000 VND – € 14.00). De trein is duurder, maar wel een leuke ervaring. Deze rijdt enkel niet helemaal tot Sapa. Je zult tot Lao Cai rijden van waaruit je met de minibus verder kunt.
Overnachten: Sapa heeft veel overnachtingsmogelijkheden. Mijn ervaring is van 10 jaar terug. Te lang geleden voor een advies of aanrader.
Bezienswaardigheden: rijstterrassen net buiten het stadje, Thac Bac waterval (in najaar), markt van Bac Ha en Can Cau. Populaire bestemming voor trekkings.

REISROUTE NOORD VIETNAM – MAI CHAU

Op vier uur rijden van Hanoi kom je in een totaal andere wereld terecht. Omgeven tussen karstgebergte en rijstvelden kun je onderdeel (passief) zijn van het plaatselijke dorpsleven in Mai Chau. Huur een fiets of brommer en verken de omgeving van Mai Chau. Tevens is dit de plek om een trekking of brommertocht te regelen in Pu Luong national park. Een absolute aanrader! Lees het blo over Mai Cau voor meer informatie.

Aantal dagen: 2/3 dagen (excl. trekking)
Vervoer: Vanuit Hanoi (My Dinh busstation) is het zo’n 4 uur rijden. De laatste bus vertrekt om 14.30 uur. Kom je van Ba Be lake kun je het best via Hanoi reizen. Dit kan op een dag, wanneer je de bus van 05.45 in Ba Be lake neemt. Vanuit Sapa kun je via Hanoi of Son La reizen. Ik heb begrepen dat de route tussen Sapa en Son La prachtig is. Vanuit Son La neem je de bus naar Mai Chau. De bus Vanuit Son La zet je waarschijnlijk af op een kruispunt op weg naar Hanoi. Je moet daar verder reizen met een busje, brommer of taxi. Je zou de 7 km ook kunnen lopenen en al genieten van de rijstvelden en het kartsgebergte.
Overnachten: Een absolute aanrader is Lim’s House. De homestay ligt net van de drukkere weg af in een straatje met Thai huizen op palen. Het voelt heel authentiek en dorps aan. De gastvrijheid is bijzonder en Lim is een fantastische kok. Houdt er dus rekening mee dat je bij vertrek een kilo zwaarder weegt.
Bezienswaardigheden: dorpsleven, rijstvelden en Pu Luon National park

reisroute-noord-vietnam-mai-chau

REISROUTE NOORD VIETNAM – NINH BINH

Je kunt in het stadje blijven, maar het hoogtepunt van Ninh Binh is de omgeving. Verken per scooter of fiets de paden door rijstvelden en kalkgebergte. Klim naar het uitzichtpunt van Hang Mua en verwonder je over de uitgestrekththeid van het gebied. Vaar door het prachtige landschap bij Tam Coc of Trang An. Wees er dan wel vroeg bij, anders wordt het file varen. Mocht iemand een alternatief hebben, hoor ik het graag. 10 jaar geleden was Tam Coc al behoorlijk populair.

Aantal dagen: 2/3 dagen
Vervoer: Vanuit Hanoi (My Dinh busstation) is het zo’n 3 uur rijden. Je kunt ook met de trein vanuit Hanoi reizen (2.5 uur). Kom je vanuit Mai Chau neem dan de bus (09.00 uur) richting Hanoi. Geef aan dat je naar Ninh Binh wil, zodat de bijrijder je bij het juiste kruispunt wenkt om de bus te verlaten. Ninh Binh ligt voor veel reizigers op hun Noord-Zuid route. Bussen en treinen kunnen dan wel eens vol zijn. Met de lokale bus vanuit Mai Cau heb je daar geen last van.
Overnachten: Wil je optimaal van de practige omgeving genieten kies dan een hostel buiten Ninh Binh stad. Chez Beo homestay is een aanrader. Eenvoudige hutjes omeven door karstgebergte. Voor alle moelijkheden bekijk Booking.com of Agoda.
Bezienswaardigheden: rijstvelden, tempels, grotten en Cuc Phuong National Park (oudste national park van Vietnam)

VIETNAM BLOG

  • reisroute-noord-vietnam-ban-gioc-bussesandbikes

Ban Gioc Waterfall en Nguom Ngao cave

december 2nd, 2017|Reacties uitgeschakeld voor Ban Gioc Waterfall en Nguom Ngao cave

  • reisroute-klassiek-vietnam-bussesandbikes

Reisroute klassiek Vietnam

november 30th, 2017|Reacties uitgeschakeld voor Reisroute klassiek Vietnam

  • hanoi-vietnam-wat-te-doen-bussesandbikes

Hanoi, ontdek de rust in de chaos

november 28th, 2017|Reacties uitgeschakeld voor Hanoi, ontdek de rust in de chaos

  • mai-chau-vietnam-bussesandbikes

Mai Chau, ervaar het dorpsleven

november 22nd, 2017|Reacties uitgeschakeld voor Mai Chau, ervaar het dorpsleven

  • reisroute-noord-vietnam-dorpen-bussesandbikes

Reisroute Noord Vietnam

november 20th, 2017|Reacties uitgeschakeld voor Reisroute Noord Vietnam

REISGIDSEN