MAI CHAU

Mai Chau ligt misschien wel in een van de mooiste valleien in Vietnam. Het dorp bestaat uit een hoofdstraat. Achter deze straat heb je de kleine straatjes waar je het leven op het platteland ervaart. Tai houses op palen, bijna kale kippen scharrelen rond en overal kleine groentetuintjes en schuurtjes voor de waterbuffels. Een plek waar je geen slot op de deur hebt, maar een waakhond.

RIJSTVELDEN & KARSTGEBERGTE

Mai Chau is omgeven door rijstvelden en rotsgebergte van kalksteen. Wandel door de kleine straatjes achter de hoofdweg, huur een fiets om door het achterland te fietsen en huur zeker een scooter om het bijgelegen Pu Luong National Park te bewonderen.

Ook is er een kleine grot te bezichtigen in Mai Chau, maar deze is niet te vergelijken met de grotten in het national park. Toch is het met z’n 1200 treden een lekkere workout en wellicht een goede voorbereiding op een trekking.

MAI CHAU TREKKING – PU LUONG NP

Het is zeker de moeite waard om in deze omgeving de wandelschoenen aan te trekken. Wij maakten onverwachts een kleine trekking met brommer en al. Dat is geen aanrader, kan ik je vertellen. Er staat ook duidelijk op de kaart dat het om een wandelpad gaat. Twee eigenwijze mensen dachten daar anders over, de weg begint namelijk best breed.  Op het moment dat je vooral achter je brommer aan het aanrennen bent en de locals laat lachen bij het passeren van hun huizen, dan weet je voldoende. Was toch niet zo’n sterk plan. Alhoewel het voor jou een goede reistip oplevert.

mai chau vietnam dorpsleven bussesandbikes

MET EIGEN BROMMER

Maak een trekking tussen de rijstterassen en velden. Loop langs dorpjes waar locals je enthousiast gedag zeggen. Je kunt dit zelfstandig doen of je maakt gebruik van een brommertaxi voor een dag. Voor de wandeling heb je geen gids nodig. De paden zijn duidelijk. Wanneer je het zelfstandig doet, rijd je tot Ban Duom of de afslag naar dit dorpje. Daar zet je je brommer neer, die je aan het eind van de trekking weer ophaalt.

Loop naar Ban Hang (1 uur) Vanuit daar loop je verder in 2 uur naar Ban Eo Ken (verharde weg). Op driekwart van de wandeling (je bent net een dorpje gepasseerd) sta je op een soort T-splitsing tussen de rijstvelden. Sla rechtsaf en vervolg de weg tot de poort. Je bent dan op de verharde doorgaande weg terechtgekomen. Deze loop je terug tot waar jij de brommer hebt achtergelaten. Dit klinkt misschien als een beetje saai, maar de uitzichten en de huisjes langs de weg maken het tot een prima wandeling naar beneden. Houdt rekening met een volle wandeldag (7-8 uur) en neem je eigen lunch mee.

MET DE BROMMERTAXI

Wil je zelf niet rijden? Je kunt ook een brommertaxi huren en je laten afzetten bij Ban Duom, van waaruit je de bovenstaande wandeling volgt.  Zij pikken je weer op bij Ban Eo Ken. De trekking wordt daarmee 4 uur korter. Spreek duidelijk af dat je ook opgehaald moet worden en betaal daarom pas wanneer je in Mai Chau bent. Wat een redelijke prijs is voor deze rit, weet ik niet. De afstand is wel net iets te ver om tussentijds andere ritten mee te nemen. Zij zullen dus met een prijs komen die hun dagloon dekt.

Een eigen brommer huren ligt tussen de 150.000 en 200.000 VND (€5.50 – €7.50) en kun je op diverse plekken op de hoofdweg in Mai Chau huren. Bedenk wel dat je officieel in Vietnam geen brommer mag huren/rijden als buitenlander. Vanwege de geringe pakkans nemen veel toeristen het risico.

TREKKING – GEORGANISEERD OF ZELFSTANDIG

Wil je een meerdaagse trekking maken en het liefst zelfstandig. Bekijk dan eens de loop van Ban Kho Muong, Ban Kit en Ban Nua. De afstanden tussen de dorpjes zijn tussen de uur en 4 uur en de paden zullen redelijk zijn. Lokale bevolking maken tenslotte ook gebruik van deze route, waardoor deze goed zichtbaar zullen zijn. Ik heb geen ervaring met deze route, dus het is een aanname, gebasseerd op de bovenstaande route. Vraag altijd in ieder dorp en aan iedere voorbijganger de naam van het volgende dorp. Zo neem je het minste risico. Blijf ook altijd op het breedste pad en loop bij twijfel terug. Zonder gids is het altijd risicovoller.

Pu Luong Reserve is een populair wandelgebied. In de meeste dorpen kun je dan ook wel overnachten in een officiele of minder officiele homestay. Houdt rekening met eenvoud en minder comfort. Zorg altijd voor voldoende eten en drinken.

mai chau vietnam pu loung bussesandbikes

PU LUONG NATIONAL PARK

Een andere aanrader is het park met de brommer verkennen. Je rijdt op verharde wegen en de meeste dorpen langs de route bieden homestays aan. Stap met regelmaat af om de zijpaden (meestal wandelpaden) al wandelend te ontdekken. Bijvoorbeeld bij Ban Kho Mu0ng kun je naar een grot lopen (retour 2/3 uur). Ook de weg zelf levert al mooie plaatjes en uitzichten op.

kaart Pu Luong Resrve

HOMESTAY MAI CHAU

Mai Chau biedt accomodatie aan in iedere prijsklasse van eenvoudige homestay tot luxe resort met zwembad. Ik heb gekozen om in Lim’s house te verblijven. Echt een aanrader. Lims house ligt in een van de straatjes achter de hoofdstraat.  Het dorpsleven speelt letterlijk voor het huis af. Er zou binnenkort en festival plaatsvinden. De vrouwen uit de wijk oefenden iedere avond hun danspassen op het pleintje. Zij hadden er lol in een wij vonden het ook een leuke ontmoeting met hun dagelijks leven. Overdag zie je de geitjes, bijna kale kippen en waterbuffels door de straten lopen. De kinderen spelen op het pleintje en met regelmaat komt er iemand voorbij met een stapel brandhout op het hoofd.

Daarnaast is Lim een top gastvrouw en supergoede kok. Hoe langer je blijft, hoe meer er mogelijk is, zoals een kookworkshop. Voor een klein bedrag krijg je fantastische maaltijd. De openheid waarmee zij haar gasten benaderd is bijzonder.

Lim werkt als lerares op een school en haar moeder neemt dan de rol van gastvrouw over. Zij spreekt geen engels, maar met handen, voeten en een buurvrouw met een vertaalapp, kom je ver. Zo wilden wij op een ochtend enkel een eitje als ontbijt. Dat mochten wij zelf doen en kregen daarvoor ook nog eens korting op het ontbijt.  Helemaal niet nodig, maar het geeft aan waar je als gast staat. Je bent onderdeel van hun leven. Ook hadden wij maar een nacht geboekt. Een tweede nacht was niet mogelijk, de kamers waren vol. Geen probleem. Wij konden gebruik maken van de enorme bovenruimte voor niets. Dat hebben wij niet toegelaten en hebben haar een gelijkwaardige donatie gegeven voor haar project. Zij heeft namelijk in haar overvolle agenda ook nog ruimte om arme gezinnen te ondersteunen en handgemaakte rompers te maken en te verkopen in een winkel in Hanoi. Kortom een prachtig energiek mens en dat straalt haar homestay uit.

mai chau accommodatie tip lims house bussesandbikes

MAI CHAU – PRAKTISCH

Aantal dagen: 2/3 dagen (excl. trekking)
Vervoer: Vanuit Hanoi (My Dinh busstation) is het zo’n 4 uur rijden. De laatste bus vertrekt om 14.30 uur. Kom je van bij Ba Be lake kun je het best via Hanoi reizen. Dit kan bij op een dag, wanneer je de 05.45 bus neemt in Ba Be lake. Vanuit Sapa kun je via Hanoi of Son La reizen. Ik heb begrepen dat de route tussen Sapa en Son La prachtig is. Vanuit Son La neem de je de bus naar Mai Chau. De bus Vanuit Son La zet je waarschijnlijk af op een kruispunt op weg naar Hanoi. Je moet daar verder reizen met een busje, brommer of taxi. Je zou de 7 km ook kunnen lopenen al genieten van de rijstvelden en het kartsgebergte.
Bezienswaardigheden: dorpsleven, rijstvelden en het Pu Luong National park

mai chau vietnam rijstvelden bussesandbikes

VIETNAM BLOG

  • reisroute-noord-vietnam-ban-gioc-bussesandbikes

Ban Gioc Waterfall en Nguom Ngao cave

december 2nd, 2017|Reacties uitgeschakeld voor Ban Gioc Waterfall en Nguom Ngao cave

  • reisroute-klassiek-vietnam-bussesandbikes

Reisroute klassiek Vietnam

november 30th, 2017|Reacties uitgeschakeld voor Reisroute klassiek Vietnam

  • hanoi-vietnam-wat-te-doen-bussesandbikes

Hanoi, ontdek de rust in de chaos

november 28th, 2017|Reacties uitgeschakeld voor Hanoi, ontdek de rust in de chaos

  • mai-chau-vietnam-bussesandbikes

Mai Chau, ervaar het dorpsleven

november 22nd, 2017|Reacties uitgeschakeld voor Mai Chau, ervaar het dorpsleven

  • reisroute-noord-vietnam-dorpen-bussesandbikes

Reisroute Noord Vietnam

november 20th, 2017|Reacties uitgeschakeld voor Reisroute Noord Vietnam

REISGIDSEN