Authentiek Jingxi, verrassend veel te bieden

Jingxi, verrassend authentiek

Je hebt van die plaatsen die op een bepaalde manier je direct aanspreken, ook al begrijp je niet zo goed waarom. Jingxi is zo’n plek. Het is een klein stadje in Guangxi province (China), vlakbij de Vietnamese grens.

Jingxi is bij veel westerse toeristen nog onbekend en dat merk je. Mensen kijken je net iets langer aan en bijna niemand spreekt er Engels. Hello, how are you, wordt er soms giechelend gevraagd, wanneer ik hen passeer.

Ik arriveer later dan verwacht met de trein in Jingxi. Het is chaotisch rondom het plein bij het treinstation. Driewieler taxi’s, auto’s en de bus moeten allemaal richting het centrum. Over twee dagen start het Springfestival (Chinees nieuwjaar), wellicht is dat de verklaring voor deze drukte. Mensen komen van heinde en ver om hun familie te bezoeken. Eindelijk komt er wat beweging in de stoet. De weg is niet geasfalteerd en het is wat stoffig.

Communiceren met handen en voeten

Mijn hotel zit naast het busstation en toeristenbureau. Heel praktisch voor mijn tripjes die ik heb gepland. Ik vraag de man waar de bus naar Tongling Grand Canyon gaat. Zijn vertaalapp vertelt mij dat er geen bus gaat, ik moet een auto hebben. Hij wijst mij de weg.

Om de hoek zie ik niets dat ook maar op een Uber variant lijkt. Er zijn geen auto’s en vraag het nogmaals aan iemand anders. Ik laat een plaatje van de Canyon zien en de man wijst mij een smal straatje in. Het lijkt mij vreemd dat ik in dit straatje de privé auto’s ga vinden. De man ziet mijn twijfel en maakt mij duidelijk dat het parallel ligt aan de straat waar wij staan. Ik loop het straatje in. Tot mijn verrassing kom ik bij een klein busstation uit. Helemaal goed. Jingxi heeft dus twee busstations. Zal het morgen even bij het toeristenbureau melden.

Levendig stadje

Wanneer ik terugkom van mijn Canyon tripje is het heerlijk weer geworden en ik besluit Jingxi te verkennen. Op een kaartje zie een klein meertje. Ik loop een paar keer verkeerd, maar wordt ook zo afgeleid door alles om mij heen. Kippen worden op straat geslacht en geplukt. Mensen lopen met levende eenden in plastic zakjes. De kop buiten de tas genietend van hun laatste uren. Ook de slager doet hier zaken op de stoep. Het vlees, ingewanden en staart met haar en al liggen op opengescheurde kartonnen dozen. Overal worden bergen vuurwerk verkocht en versiering voor het Chinees Nieuwjaar.

Ik loop langs de rivier die door Jingxi stroomt door een speels aangelegd park. Mensen wassen hun haren in de rivier en doen er hun was. In de struiken en over de balustrade hangt het wasgoed te drogen. Veel rood, de kleuren van Chinees nieuwjaar. Ik besef dat ik deze beelden niet eerder heb gezien in China. Wellicht zijn dit rituelen die ook horen bij het Chinese nieuwjaar. Jingxi is nog authentiek van karakter ondanks de moderne gebouwen van glas en beton. Het voelt hier anders dan de andere plaatsen die ik heb bezocht in China.

Kartsgebergte rondom Jingxi

Bij het meer, op de top van een rots, zie je pas echt goed hoe mooi Jingxi omgeven wordt door het kartsgebergte. Het meer ligt er in de winter blijkbaar wat droog bij, maar de gezelligheid van de openlucht BBQ eettentjes geven de plek sfeer. Jingxi en ik zijn inderdaad vrienden vanaf de eerste ontmoeting. Ik word heel blij van dit stadje. Jingxi wordt door de bewoners ook liefkozend little Guilin genoemd. Het landschap met karstbergen komt inderdaad overeen, maar het stadje is minder commercieel en heeft daardoor nog haar eigenheid niet verloren.

Wat te doen in de omgeving van Jingxi?

Er is verrassend veel te doen in de omgeving van Jingxi. Ik heb door tijdgebrek niet alle plekken in de omgeving kunnen bezoeken, maar wilde het toch delen. De informatie over dit gedeelte van China is beperkt.

jingxi-stad-equan-scenic-areac

Equan scenic area

Equan scenic area

Pak de fiets en rijdt naar deze plek. Koop geen entreebewijs. Buiten het park kun je hetzelde zien. Bezoek het aangrenzende dorpje. Combineer met Jizhou scenic area voor een leuke dagtrip per fiets.
jingxi-stad-jiuzhou-scenic-area

Jiuzhou scenic area

Jiuzhou scenic area

Een dorp met tempeltje aan een smalle rivier. Het wordt omgeven door karstgebergte en is erg fotogeniek. Loop door de straten met winkeltjes en langs de rivier. Goed te combineren met Equan scenic area voor een dagtrip per fiets. Entree: 30 RMB

jingxi-stad-tongling-canyon

Tongling Canyon

Tongling Canyon

Met de bus vanuit het kleine busstation (15RMB) bereik je Tongling Canyon (190RMB). Wandel langs watervallen, vaar door grotten en laat je verrassen hoe China de natuur een nieuwe dimensie geeft. Halve dagtrip.

Bameng reservoir

Bameng reservoir

Op zo’n 30 kilometer van Jingxi ligt het Bameng reservoir (Quyang lake). Een taxi/auto lijkt mij de beste optie. Je kunt dan een rondje om het meer rijden. Deze tour heb ik niet kunnen maken ivm tijdgebrek.

Baze rice terraces

Baze rice terraces

Onderweg van Jingxi naar Equan Scenic Area zag ik een verkeersbord met Baze rice terraces. Meer informatie heb ik niet. Men schrijft over Baze village, maar kan dat niet vinden. Het kan aan de Hepu-Napo expressway liggen of op de weg van Jingxi naar Baise. Hoor het graag.

Jingxi praktisch

vervoer: Je kunt het beste naar Jingxi reizen vanuit Nanning of Chongzou. Er gaat een gewone trein van Nanning naar Jingxi. De trein rijdt door een mooi landschap van kartsgebergte. De rit duurt 4-5 uur en kost 43,5 RMB.

accommodatie: Er zijn meerdere hotels in Jingxi. Wil je vooraf boeken, dan is de keuze beperkt. Zie Booking.com  voor de mogelijkheden.

CHINA BLOG

ALLE CHINA BLOGS

REISGIDSEN

[bol_product_links block_id="bol_597173fe10556_selected-products" products="9200000078601241,9200000075751551,9200000057846891,1001004010625816,9200000029245942,9200000077907540,9200000067181588,9200000020428246" name="boeken" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="FFFFFF" background_color="FFFFFF" border_color="FFFFFF" width="800" cols="4" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="0" show_deliverytime="0" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]