HAINAN

Hainan is een eiland in het zuiden van China. Het enige tropische deel van China. De meeste westerse toeristen bezoeken de highlights van China, zoals Beijing en Xi’an en slaan uit tijdsgebrek Hainan over. Dat is best jammer, want Hainan laat een heel ander China zien. Een tropich China met wuivende palmbomen aan witte zandstranden, wandelingen door berglandschap en jungle. Ik zeg eerlijk dat een tweeweekse strandvakantie in Hainan geen aanrader is, maar zeker een bezoek waard is als onderdeel van jouw China trip.

HAINAN, WAT TE DOEN?

Haikou is de hoofdstad van Hainan, met de liefkozende bijnaam Coconut city. Het is wellicht geen liefde op het eerste gezicht, maar heeft leuke activiteiten te bieden voor toeristen die geen grote verwachtingen hebben. Het zijn is belangrijker, dan het zien.

Vervoer: Vanuit Haikou gaan er sneltreinen of bussen naar alle bestemmingen op het eiland en daarbuiten. Zeker de sneltrein is heel aangenaam. Zo ben je in 1.40 uur in Sanya in het zuidelijkste deel van Hainan. Je kunt je ticket kopen op ieder treinstation of online. Reis je met een fiets dan kun je enkel met de bus reizen. De sneltrein laat namelijk geen fietsen toe. Je bent dan wel wat langer onderweg, maar het scheelt zo’n 30-40% op een treinticket.
Accommodatie: Veel toeristen verblijven op Haidan eiland in Haikou. Banana hostel is een populaire plek onder Westerse toeristen. Wanneer je meer wil fietsen in de omgeving, kun je beter iets zuidelijk gaan zitten (bijvoorbeeld omgeving East railway station) Het scheelt je dan tijd om uit de stad te komen. Zie booking.com voor de mogelijkheden.

Een klein kustplaatsje in het oosten van Hainan zonder pretentie. Dat is Bo’ao. Het is populair bij surfers en heeft een authentieke sfeer. Het plaatsje bestaat grofweg uit een hoofdsstraat met wat zijstraten. Aan het strand heb je wat restaurants, maar ook deze hebben een natuurlijke setting en voelt minder opgeklopt aan dan in Sanya. Wil je strand met uitgaan combineren dan is Bo’ao niet de place to be. Sanya zal dan meer mogelijkheden bieden.

In de omgeving van Bo’ao kun je korte fietstochten maken naar vissersdorpjes als Tanmen of naar dorpjes die zich meer bezighouden met de rijsteelt Da Lu Po Village en Nanqiang village. Daarnaast kun je fietsen (5km) door de rijstvelden naar het Cai family former residence. Gebouwd in 1934 door broers die hun geld verdiende in de rubberindustrie in Indonesie. Later werd het huis in beslag genomen door de Japanners en weer later heeft het dienst gedaan als onderkomen voor de guerillabeweging.

Vervoer: De sneltrein stopt op Qinghai station. Vanuit daar zul je verder moeten met de bus. (bus 7, overstappen bus 2) Ook de lange afstandsbus vertrekt en kot aan in Qinghai. Je kunt je treinticket kopen op ieder treinstation of online. Reis je met een fiets dan kun enkel met de bus reizen. De sneltrein laat geen fietsen toe. Je bent dan wel wat langer onderweg, maar het scheelt zo’n 30-40% op een treinticket. Zo kost de trein 40 RMB (€5.00) en duurt 40 minuten, de bus duurt een uur en kost je 25 RMB (€3.00)

Accommodatie: Er is meer keuze in Bo’ao dan Hello Captain Hostel, maar dit hostel is prima. Westers gedecoreerde kamers, schoon en een medewerker die Engels spreekt. Daarnaast een mogelijkheid om fietsen te huren en het strand is op loopafstand.

Wil je de Seven fairy mountain beklimmen (Qixianling national forest park) dan kun je in Baoting verblijven. Per ongeluk, door de plaats Baoting met de gelijknamige regio te verwarren eindigde ik in San Dao. San Dao ligt een klein uurtje van Baoting vandaan (bus), maar is een erg fijne keuze, wanneer je geen stadse omgeving wil. Sandao is een klein dorpje bij het Yanoda Rainforest park. Het heeft diverse kleine straatjes aan de doorgaande weg. Het geeft een goede indruk van het dorpse leven.

Sandao heeft twee zeer eenvoudige restaurantjes met een Chinees menu. Een bevindt zich naast de winkeltjes op het hoekje, de ander ligt iets verder richting Baoting (1km, rechts op hoek)

Terug naar de seven fairy mountain. Het zijn veel trappen omhoog en op de terugweg moet je hetzelfde pad terug. Je loopt door tropische vegetatie. Aan het eind moet je een deel klimmen over een stijle rots met aan weerzijde kettingen om je aan vast te houden. Over het uiticht kan ik niets vertelken. Het was op dat moment erg mistig, maar ik lees dat het de klim waard is.

Vervoer Bus naar Baoting (vanuit treinstation Lingshui) loop linkeruitgang (terrein station) uit. Als het goed is zie je in de verte een soort rontonde met een beeld. Loop van het station af, die kant op. Bij de rontonde steek je de weg over. Het station is nog steeds in de rug en de rontonde is aan je rechterhand. Aan deze weg gaan er kleine busjes en prive auto’s richting Baoting (20RMB). De rit eindigt bij het grote busstation. Daar pak je de volgende bus richting San Dao (10RMB). Je kunt ook je laten brengen naar het lokale busstation. Er gaan regelmatig busjes naar en van San Dao richting Baoting. In Baoting kun je een motortaxi nemen naar Qixianling nemen. Van het park gaat er een golfkarretje naar de bushalte. Het is allemaal een beetje onoverzichtelijk, want de busroute terug naar Baoting lijkt onduidelijk. Houdt gewoon iedere bus aan,die naar beneden gaat. Er rijden soms ook taxi’s bij de busstop op rontonde. Na te lang wachten heb ik deze genomen.
Entree: Seven fairy mountain (Qixianling national forest park) 60 RMB.  Yanoda Rainforest Park heb ik niet bezocht ivm tijd. Entree is mij onbekend.
Accomodatie: Yabulun Pastoral Leisure Villa, te boeken via Ctrip. Het personeel spreekt geen Engels en de incheckprocedure neemt wat tijd in beslag. Lees het blog over hotels in China, dan weet je wat je te wachten staat.

Sanya noemt zichzelf het Hawaii van China. Persoonlijk vind ik Tropisch Moskou toepasselijker. Veel Russen hebben de kustplaats ontdekt en dat zie je overal terug in de stad. Menu’s, straatnamen en dergelijke zijn in het Russisch. Het heeft absoluut een paar leuke uitstapjes, zoals Yalong bay (bus 15/25) en het tropische strandpark Tianya Haijiao scenic area. De sfeer in Sanya (Dadonghai) is relax. Voor mij persoonlijk heeft Bo’ao meer sfeer en straalt het meer China uit. Wanneer je in Hainan bent, zou ik zeker niet overslaan. Het is een inkijkje in een ander stukje China.

Vervoer: Met de sneltrein kun je overal naartoe. Ook is de bus een optie. Deze is goedkoper maar duurt langer. Wanneer je met de fiets bent is het de enige optie. Fietsen mogen niet in de sneltrein. Vanuit Haikou reis je in 1.40 uur naar Sanya en het ticket kost 100 RMB (ongeveer €14) Treinkaartjes kun je aan het loket kopen van ieder treinstation, maar ook online. In vakantieperiode, weekenden en nationale feestdagen zou ik een retourkaartje kopen om zeker te zijn dat je verder of terug kunt reizen. Vanaf het treinstation naar Dadonghai bay kun je bus 4 nemen. Deze stopt o.a bij het restaurant Dolphin bar, waar ook veel accommodatie te vinden is. Sanya heeft ook een vliegveld. De goedkoopste nationale vluchten vind je op C-trip.com.
Accommodatie: Via Booking.com heb je enorm veel keuze in diverse prijsklassen. Ik heb geslapen in het Hostel Captain’s House. Een relax, eenvoudig hostel in een rustig gedeelte op loopafstand van het starnd en de vele restaurantjes en barretjes. De Engels sprekende eigenaar is erg hulpvaardig.
Restaurant: Niet te missen in Sanya. Dolphin Bar aan Yu Ya Lu (Yuya road), het bekendste restaurant met Westers eten.

FIETSEN IN HAINAN

Fiets door het groene midden van Hainan naar Sanya en fiets terug langs de kust. De totale route is ongeveer 700 km. De route is vlak tot heuvelachtig aan het begin. Vanaf Qiongzhong tot Wuzhishan is het bergachtig en is de route pittig. De terugweg (Sanya-Haikou) is over het algemeen vlak tot heuvelachtig. Neem voldoende rustdagen om de omgeving te verkennen. Zo kun je hiken bij Wuzhishan en een stukje omfietsen bij Qinghai om Bo’ao te bezoeken.

Haikou – Chengmai (67 km)
Chengmai – Tunchang (52 km)
Tunchang – Qiongzhong (66 km)
Qiongzhong – Maoyang – Wuzhishan (79 km)
Wuzhishan – Sanya (85 km)
Sanya – Yingzhou – Lingshui (75 km)
Lingshui – Wanning (60 km)
Wanning – Qionghai (70 km)
Qionghai – Wenchang (61 km)
Wenchang – Haikou (85 km)

Voor korte tochtjes kun je ook even het blog fietsen Hainan bekijken.

Bikemap, vind je perfecte fietsroute

Wikiloc: tracks uit de hele wereld

sanya-hainan-bussesandbikes

HAINAN BLOG

 • tongling-grand-canyon-jingxi

Tongling Grand Canyon, dagtrip Jingxi

april 14th, 2018|Reacties uitgeschakeld voor Tongling Grand Canyon, dagtrip Jingxi

 • jingxi-stad-guangxi

Authentiek Jingxi, verrassend veel te beleven

april 13th, 2018|Reacties uitgeschakeld voor Authentiek Jingxi, verrassend veel te beleven

 • reisroute-noord-vietnam-ban-gioc-bussesandbikes

Ban Gioc Waterfall en Nguom Ngao cave

december 2nd, 2017|Reacties uitgeschakeld voor Ban Gioc Waterfall en Nguom Ngao cave

 • reisroute-klassiek-vietnam-bussesandbikes

Reisroute klassiek Vietnam

november 30th, 2017|Reacties uitgeschakeld voor Reisroute klassiek Vietnam

 • hanoi-vietnam-wat-te-doen-bussesandbikes

Hanoi, ontdek de rust in de chaos

november 28th, 2017|Reacties uitgeschakeld voor Hanoi, ontdek de rust in de chaos

 • mai-chau-vietnam-bussesandbikes

Mai Chau, ervaar het dorpsleven

november 22nd, 2017|Reacties uitgeschakeld voor Mai Chau, ervaar het dorpsleven

 • reisroute-noord-vietnam-dorpen-bussesandbikes

Reisroute Noord Vietnam

november 20th, 2017|Reacties uitgeschakeld voor Reisroute Noord Vietnam

 • fietsen-hainan-korte-routes-bussesandbikes

Fietsroutes Hainan, dagtrips

augustus 31st, 2017|Reacties uitgeschakeld voor Fietsroutes Hainan, dagtrips

 • zhangjiajie-national-forest-park-bussesandbikes

Zhangjiajie national forest park, Avatar Mountain

augustus 7th, 2017|Reacties uitgeschakeld voor Zhangjiajie national forest park, Avatar Mountain

 • emei-shan-sichuan-china-bussesandbikes

Emei Shan, heilige boeddhistische berg

juli 25th, 2017|Reacties uitgeschakeld voor Emei Shan, heilige boeddhistische berg

 • hainan-sanya-china-bussesandbikes

Hainan, eiland in het zuiden, tropisch China

juli 4th, 2017|Reacties uitgeschakeld voor Hainan, eiland in het zuiden, tropisch China

 • haikou-bussesandbikes

Haikou, Coconut city, Hainan tropisch China

juni 20th, 2017|Reacties uitgeschakeld voor Haikou, Coconut city, Hainan tropisch China

CHINA BLOG

 • tongling-grand-canyon-jingxi

Tongling Grand Canyon, dagtrip Jingxi

april 14th, 2018|Reacties uitgeschakeld voor Tongling Grand Canyon, dagtrip Jingxi

 • jingxi-stad-guangxi

Authentiek Jingxi, verrassend veel te beleven

april 13th, 2018|Reacties uitgeschakeld voor Authentiek Jingxi, verrassend veel te beleven

 • reisroute-noord-vietnam-ban-gioc-bussesandbikes

Ban Gioc Waterfall en Nguom Ngao cave

december 2nd, 2017|Reacties uitgeschakeld voor Ban Gioc Waterfall en Nguom Ngao cave

 • reisroute-klassiek-vietnam-bussesandbikes

Reisroute klassiek Vietnam

november 30th, 2017|Reacties uitgeschakeld voor Reisroute klassiek Vietnam

 • hanoi-vietnam-wat-te-doen-bussesandbikes

Hanoi, ontdek de rust in de chaos

november 28th, 2017|Reacties uitgeschakeld voor Hanoi, ontdek de rust in de chaos

 • mai-chau-vietnam-bussesandbikes

Mai Chau, ervaar het dorpsleven

november 22nd, 2017|Reacties uitgeschakeld voor Mai Chau, ervaar het dorpsleven

 • reisroute-noord-vietnam-dorpen-bussesandbikes

Reisroute Noord Vietnam

november 20th, 2017|Reacties uitgeschakeld voor Reisroute Noord Vietnam

 • fietsen-hainan-korte-routes-bussesandbikes

Fietsroutes Hainan, dagtrips

augustus 31st, 2017|Reacties uitgeschakeld voor Fietsroutes Hainan, dagtrips

 • zhangjiajie-national-forest-park-bussesandbikes

Zhangjiajie national forest park, Avatar Mountain

augustus 7th, 2017|Reacties uitgeschakeld voor Zhangjiajie national forest park, Avatar Mountain

 • emei-shan-sichuan-china-bussesandbikes

Emei Shan, heilige boeddhistische berg

juli 25th, 2017|Reacties uitgeschakeld voor Emei Shan, heilige boeddhistische berg

 • hainan-sanya-china-bussesandbikes

Hainan, eiland in het zuiden, tropisch China

juli 4th, 2017|Reacties uitgeschakeld voor Hainan, eiland in het zuiden, tropisch China

 • haikou-bussesandbikes

Haikou, Coconut city, Hainan tropisch China

juni 20th, 2017|Reacties uitgeschakeld voor Haikou, Coconut city, Hainan tropisch China

ALLE CHINA BLOGS

REISGIDSEN

[bol_product_links block_id=”bol_597173fe10556_selected-products” products=”9200000078601241,9200000075751551,9200000057846891,1001004010625816,9200000029245942,9200000077907540,9200000067181588,9200000020428246″ name=”boeken” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”FFFFFF” background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”800″ cols=”4″ show_bol_logo=”0″ show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]